Харчова промисловість займає особливе місце у структурі промисловості Сумської області, адже за показником реалізованої промислової продукції – 4123,1 млн. грн. або 19,8% галузь посідає друге місце після машинобудування. Останніми роками відбулися суттєві зміни у структурі харчової промисловості. Велика кількість промислових підприємств галузі з ряду причин зникли з економічної карти Сумської області, тому вивчення особливостей розвитку та територіальної організації харчової промисловості Сумської області є актуальним.
Водний режим річки (закономірні зміни в часі стоку, швидкості течії, рівнів та витрат води) залежить від сукупності фізико-географічних факторів, а саме кліматичних. Кліматичні зміни, які останній час відбуваються на планеті, безумовно впливають на зміни рівнів води у річках, так як «річки - це продукт клімату». Короткочасні коливання, а саме внутрішньорічні, характеризуються закономірним чергуванням періодів підвищеної та низької водності. Цим періодам - фазам водного режиму (водопіллю, межені, паводкам) притаманні певні особливості у контексті сучасних кліматичних змін. Вивчення та дослідження даних особливостей водного режиму річок будь-якої території актуальне питання і річки Сумської області у цій площині не є виключенням.